Comté (AOP) léto 2017

Comté (AOP) léto 2017

Région

  • Franche-Comté

Pâte

  • pressée cuite

Croûte

  • lepkavá

Lait

  • syrové kravské

Affinage

  • 4 mois minimum

Matière grasse

  • 45%
appréciations2
vues466
ajouter le Duben 2016
mis a jour le Duben 2019

popis

Charakteristika: Sýr Comté získal v roce 1958 jako první tzv. AOC - chráněné označení původu. Vyrábí se v oblasti Jura ze syrového kravského mléka. 
Průměr celého kusu ve tvaru bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.
Má lisovanou pevnou hmotu žlutého zbarvení, které v odvislosti na jeho zralost mění na intenzitě. Tlustá hnědavá kůrka není určená ke konzumaci.
Chuť: Sýr Comté má slanou a ovocnou chuť, která se zráním umocňuje. Po dosažení určitého věku (minimálně 15-16 měsíců) se v něm začínají tvořit krystalky aminokyselin, což je znakem jeho úspěšného dozrávání.
Degustace: V rámci degustace sýrů jej budeme konzumovat obvykle mezi prvními, pokud je vyzrálý, dojde na něj uprostřed ochutnávky. Výborně se hodí i jako drobné pohoštění.
Skvěle chutná k lokálním vínům ze stejné oblasti jako je např. tzv. vin jaune - žluté víno nebo k jiným ovocným bílým vínům jako např. k chardonnay.